Pohja:
180 g vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
150 g kylmää voita
1/2 kananmuna
Täyte:
4 makeahko omenaa
3 rkl sokeria
2 tl kanelia, jauhettua
1 tl inkivääriä, jauhettua
Pinnalle:
1 1/2 kananmunaa
1 dl sokeria
25 g sokeria
1/2 dl kiehuvaa vettä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Mittaa jauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhoon pyöräytä pari kertaa. Lisää paloiteltu voi. Sekoita seos murumaiseksi taikinaksi. Riko kananmuna lasissa ja vatkaa tasaiseksi haarukalla. Kaada puolet kananmunasta taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Jätä taikina kulhossaan kylmään hetkeksi.
Valmista täyte. Poista omenoista siemenkodat pois ja kuori omenat. Leikkaa omenat tasapaksuisiksi lohkoiksi. Taputtele pohjataikina jauhotetuin käsin kookkaaseen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lado päälle omenalohkot. Sekoita sokeri ja mausteet sekaisin ja ripottele omenoiden päälle. Kypsennä piirakka 15 minuuttia 180 asteessa.
Mittaa pinnalle tulevat ainekset. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sulata voi pienessä kattilassa (tai kasarissa) ja lisää kiehuva vesi joukkoon. Lisää voi-vesiseos kiehuavana munavahtoon voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhoseos vaahtoon kunnes piirakka on tullut uunista pois. Kaada kakkutaikina omenoiden päälle tasaiseksi kerrokseksi. Jatka kypsentämistä, kunnes pintapiirakka on kypsä. Paista piirakkaa vielä noin 40 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti